Günümüzde yaşanan savaşların, iklim değişikliklerinin, politikaların hayat üzerinde her zaman olumsuz etkileri vardır. Bu olumsuz etkiler bu etkenlere birinci dereceden dahil olmayan ülke ve vatandaşlarını özellikle ekonomik olarak zora sokabilmektedir. Bu ülkelerde oluşan hayat pahalılığı kişilerin yaşamanı düzgün bir şekilde devam ettirmesini oldukça zor bir duruma sokmaktadır. İşte bu yüzden bankalar bu zor zamanlarda vatandaşın derdine derman olması amacıyla vatandaşlara kredi vermektedir. Ancak her bankaya kredi için başvuran kişiye kredi verilmemektedir. Çünkü bankalar verdikleri kredinin zamanında ve eksiksiz bir şekilde geri ödemesini almak ister. Ayrıca her bankanın kendisine göre kredi politikaları vardır. Vatandaşlar ise bankaların bu kredi politikalarını bilmeden kendilerine kredi verileceğini düşünerek bankala kredi başvurusunda bulunur ve çoğunlukla olumsuz cevap karşısında kalırlar. Peki banka müşterilerine kredi çıkmama sebepleri nelerdir? Kredi hangi koşullar altında verilmektedir? Kredi çekebilmek için ne kadar gelir yeterlidir? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Banka Müşterilerine Kredi Çıkmama Nedenleri Nelerdir?
Bir bankanın bir müşterisi için kredi verebilmesi belli şartlara bağlıdır. Başta kredi notunuz ve olumsuz siciliniz olmak üzere bu durumun pek çok nedeni olabilmektedir. Bu sorunları aşmak adına neden kredi alamadığınızı bilenmeniz gerekecektir.
Her bankanın kendine özgü kredi verme politikası vardır. Bu politikalara göre kredi çıkmama sebepleri çok çeşitlilik gösterebilir. Ancak bu sebepleri genel anlamda belli başlıklar altında sıralamak mümkündür. Genelde insanlar kredi notunu bu başlıkları listesinde ilk sıraya koyar. Hatta bazı yorumcuların tek kriter olarak kredi notunu gösterdikleri dahi olmuştur. Ancak bankaların kredi vermemesinde pek çok kriter yer alır.
Kredi Çekmek İçin Ne Kadar Gelir Yeterlidir?
Bankalar kredi başvurusu için belli şartlar aramaktadır. En temelde alınan kredinin geri ödenebilmesi beklenir. Bu bakımdan almak istediğiniz kredinin miktarı gelir durumunuza göre değerlendirilecektir. Bu bakımdan kredi başvurusu yapacak kişinin borcu ödeyebileceğini kanıtlaması gerekecektir. Diğer taraftan belli bir miktara kadar kredi çekebiliyorken daha üst limitte bir miktar için kredi çekemiyor olmanız maaşınızın bankanız tarafından yetersiz görülmesine ilgili olabilir. Bir banka için her ay borcunuzu düzenli olarak ödüyor olsanız dahi bu durum bir risk teşkil edebilir. Bu gibi durumlarda varsa ek gelirlerinizi belirtmenizde fayda var. Bu gelirler arasında önceki birikimleri kanıtlayan banka hesapları veya kira gelirlerini belgelemeniz fayda sağlayacaktır. Bu durumda yatırımlarınızdan elde ettiğiniz gelir de işe yaracaktır. Bu gelirleri kanıtlayan 6 aylık verileri bankanıza ileterek kredi başvurusu yapabilirsiniz.
Bankaya Borcu Olan Birisine Kredi Çıkar Mı?
Bir banka kredi verirken bu kriteri mutlaka kontrol etmektedir. Bu süreçte banka ile olan ilişkileriniz mutlaka değerlendirilecektir. Bu durumda daha önce bankaya olan borçları geç ödemek veya asgari miktardan daha düşük olarak ödeme yapmak sicilinizi olumsuz etkileyecektir. Öte yandan borç miktarınız verilebilecek limite yakınsa veya borcunuz ve istediğiniz kredi üst limiti dolduruyorsa bu durumda kredi talebiniz reddedilebilir. Böyle durumlarda kredi notunun yüksek olmasının da bir önemi yoktur.
Bankalar kefilsiz ve şubesiz olarak basit yollarla belli oranda kredi verebilmektedir. Ancak bu kredileri alabilmek için asgari bir gelir getiriniz olmalıdır. Bu durumda borcunuzu yapılandırma imkânı doğacaktır. Yapılandırma sayesinde borçtan daha kolay kurtulup bir süre sonra yeni kredi çekme imkânınız doğar. Ayrıca sürekli maaş kesintisi olması, uzun süre maaş alamama, işten ayrılmış olma ve kredi borcunu ödemediğiniz için takibe düşmeniz veya hakkınızda hukuki süreç başlatılmış olması sizin için risk teşkil eder ve kredi talebiniz reddedilebilir. Öte taraftan maaşınızın uzun yıllar devam ediyor olması kredi alabilmek için önemli bir artı olarak düşünülebilir.
Kredi Üst Sınırının Üstünde Kredi Çekilir Mi?
Eğer yüksek miktarda bir kredi talep ediyorsanız bankanız ipotek ve kefil isteyecektir. Bu miktarlar için gösterebileceğiniz bir ipotek yoksa kredi üst limitinin üstünde bir miktar talep ediyorsunuz demektir. Bunu hesaplamanın belli başlı yolları vardır. Bu yol genelde gelir üzerinden elde edilen miktara bağlanır. Bir müşteri talep ettiği miktarın ödemek için taksitlendirme yapacaktır. Bu taksitlendirmede ödenecek her aylık tutarın maaşım 1/3’ünden yüksek olmayacağını bilmek gerekir. Bu noktada vadelerin ne kadar uzun olabileceği de ön görülür. En uzun vadede dahi bu oran oldukça önemlidir.
Yetersiz Kredi Notu İle Kredi Çekilir Mi?
Kredi notu sizin risk faktörünüzü belirler. Bu risk faktörü 1 ile 1900 arasındaki bir puanlamadan ibarettir. Bu not ne kadar yüksekse o kadar zor kredi alırsınız.
Kredi notu bir şahsın bütün bankalarda yaptığı işlemlerin tümü ele alınarak değerlendirir. Burada belirtmek gerekir ki kredi borçlarının asgarisinin ödenmesi kredi notunu olumsuz etkilemez. Bunun aksine kredi notu üzerinde olumlu etki yapacaktır.
Kredi risk grupları 5 ayrı bölümde değerlendirilir. Bu değerlendirme bankanın size kredi verip vermeyeceğini belirler. Kredi notunuz gerektiği gibi değilse hiçbir zaman kredi alınamaz, şeklinde bir yorumlama doğru değildir. Kredi notu yüksek miktarda ihtiyaçlar için yeterli olmasa da kredi alma imkanını tamamen ortadan kaldırmaz.
Düzensiz Ödemeyle Kredi Çekilir Mi?
Bankanız yaptığınız tüm işlemleri rahat bir şekilde değerlendirmektedir. Bu şekilde esasen bütün problemler birbiriyle iliklidir. Düzensiz ödemeler bir noktada kredi notunuzu olumsuz etkiler. Ancak tek başına kredi alamamak için bir sebep olarak da düşünülebilir. Bu tamamen hizmet aldığınız banka kriterleri ile ilgilidir.
Başkasına Kefil Birisi Kredi Çekebilir Mi?
Daha önce herhangi bir borca kefil olmak aslında bankalar için olumlu bir kıstastır. Bu bakımdan kredi alma konusunda zorluk yaşıyorsanız daha önce kefil olmayışınız buna etki etmiş olabilir.