Finansman Gider Kısıtlaması

Finansman Gider Kısıtlaması Nedir? Bir işletmenin giderlerinin bir kısmının gider olarak belirli şartlar sonucunda sınırlamasıdır. Yabancı kaynaklarının öz kaynakları geçtiği işletmelerde aşan bölüme özel sınırlandırılmış olmak üzere Yabancı kaynaklara ilişkin faiz, vade farkı, kâr payı, komisyon, kur farkı ve benzeri ödemeler yapılan gider ve maliyet unsurlarının tamamının %10 oranını aşmaması kaidesiyle olan kısım KKEG (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) olarak kayıtlara aktarılması gerekmektedir.

İlk olarak 1994-2004 yılları arasında uygulanmış olan Finansman Gider Kısıtlaması 2013 yılından itibaren tekrar Türkiye Cumhuriyeti’nin vergi sistemine adı yazılmış, 2021 yılından itibaren de uygulamaya konulmuştur.

Finansman Gideri Nedir?

Finansman Gideri; yabancı kaynağın kullanım süresine göre ortaya çıkan her türlü faiz, komisyon, vade farkı kâr payı, kur farkı, Faktöring kuruluşlarına tanımlanan Iskonto bedelleri ve benzeri adlar altında yapılmış olan gider ve maliyet unsurları anlamına gelir.

Yabancı Kaynaklar: İşletmelerin anlaşmaya bağlı olarak belirli bir vade sonunda geri ödenmek üzere sağladığı kaynakların tümüne yabancı kaynaklar denir. Muhasebede bu hesapları 3-4 No’lu bilanço kalemlerinde yer almaktadır.

Finansman Gider Kısıtlaması Ne Zaman Uygulanacak?

2021 yılının ilk geçici vergi dönemi itibari ile uygulamaya konulmuş oldu. Yabancı Kaynak, Öz Kaynak karşılaştırmasında hesap döneminin son günü Finansman Gider Kısıtlaması öncesi çıkarılacak bilançolar esas alınacaktır. Finansman gider kısıtlaması yapması gerektiği halde yine de yapmayan firmalar incelemeler sonucunda tespit edilirse gerekli usulsüzlük cezaları uygulanacağından dolayı gerçek veya tüzel kişi tacirlerin bu uygulama hükümlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Finansman Gider Kısıtlamasını Hesaplarken Dikkate Alınmayacak Unsurlar Nelerdir?

Hesaplama yapılırken yatırım maliyetine eklenen finansman giderleri dikkate alınmayacaktır. Teminat mektubu komisyonu gibi yabancı kaynak kullanımına bağlı olmayan gider ve maliyetler ile kredi sözleşmeleri nedeni ile ödenen damga vergisi gibi yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak ortaya çıkmayan gider ve maliyetler kısıtlamaya kapsamında değerlendirilmeyeceği açıklanmıştır.

01.01.2013 tarihinden önce yapılmış olan borçlanmalar da Finansman Gider Kısıtlaması uygulaması dışında değerlendirilecektir.

Finansman Giderleri ve Finansman Gelirleri

Finansman giderlerinin yanı sıra onunla birlikte finansman gelirleri de elde etmiş ve kısıtlama kapsamında bulunan işletmelerin gelir ve giderlerini birbirleriyle karşılaştırma yöntemi ile netleştirmeleri mümkün değildir.

Bu kuralın bir istisnası ise şu şekilde: Aynı kaynağa ilişkin olarak bir hesap dönemi içindeki aynı veya farklı geçici vergilendirme dönemlerinde oluşturulan kur farkı gelir ve giderleri mahsuplaştırılacak; bu kaynağa ilişkin net kur farkı gideri doğması halinde bu tutar gider kısıtlamasında dikkate alınacaktır.

Grup Şirketlerine Aktarılmış Kredilerde Gider Kısıtlamasını Kim Uygulamaya Koyacak?

Gider kısıtlaması kapsamında bulunan işletmelerce banka ve benzeri kurumlardan alınan kredilerin, bu işletmelerin üzerinde herhangi bir finansman zorunluluğu kalmadan grup şirketlerine gönderilmesi halinde bu kredilere ilişkin finansman gideri krediyi devralan ve fiilen kullanan işletme bünyesinde Finansman Gider Kısıtlaması uygulamasına tabi bulunacaktır.

Vergi Kanunlarında Kabul Edilmeyen Diğer İndirimler ile İlgili Gider Kısıtlaması Nasıl Uygulanacak?

İşletmenin kullanmış olduğu yabancı kaynaklara dair faiz ve kur farkı gibi giderleri örtülü sermaye, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağılımı veya binek otomobillerde gider kısıtlaması uygulaması nedeni ile KKEG (Kanunen Kabul Edilmeyen Gider) olarak kabul edilmiş kısım Finansman Gider Kısıtlamasına tabi tutarın hesabında dikkate alınmayacağı açıklanmıştır.

Yıllara Sâri İnşaat İşleri ile Uğraşanlar Finansman Gider Kısıtlamasını Nasıl Uygulamaya Koyacak?

Yıllara sâri inşaat işleri ile uğraşanlar Finansman Gider Kısıtlamasını işin bittiği yani kâr veya zararın tespit edildiği yıl kazancının hesaplanmasında uygulayacaklardır. Birden fazla inşaat ve onarma işleminin birlikte yapılması veya bu işlerin yanı sıra başka işlerin de uygulanması halinde yapılan finansman giderlerini, hangi yılın kâr veya zarar tutarının tespitinde dikkate alınıyorsa o yılda gider indirim kısıtlamasına konu edilecektir.

Şahıs Ortaklıklarında Finansman Gider Kısıtlaması

Bu uygulamada adi ortaklıklar, ortaklığı oluşturan ortaklar ayrı bir kişi olarak değerlendirilmelidir. Başka bir deyişle adi ortaklıklarda Finansman Gider Kısıtlaması ortaklık bünyesine hesaplanacak daha sonrasında hisselerine oranında ortakların beyanlarına yansıyacaktır. Finansman gider kısıtlaması firmaların gelir ve giderlerini ilgilendirir. Adi ortaklıkların gelir vergileri ve geçici vergileri kişisel ve şahsi olarak verildiğinden dolayı tek tek değerlendirilmesi esastır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir