Enflasyon Karşısında Ne Yapılabilir?

Paranızı Enflasyondan Nasıl Korursunuz? Enflasyon canavarı son yıllarda yeniden ortaya çıktı ve uzun süredir onun etkisi altında kalıyoruz. Bu süreç bizi uzun süre etkilemeye devam edecek gibi görünüyor.

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan yüksek enflasyon nedeniyle tasarruflarımız ve varlıklarımız eriyip gidiyor, satın alma gücümüz azalıyor. Enflasyonun en yüksek olduğu 10 ülke var ve Türkiye de onlardan biri.

Milletimiz, özellikle de genç nesil, yüksek enflasyon ortamına alışamadı.

Bu nedenle gençlerin enflasyon konusunda sağlam bir anlayışa sahip olmaları ve bununla mümkün olan en akılcı şekilde nasıl baş edebileceklerini anlamaları özellikle önemli olacaktır. Doğal olarak bu herkesin yapması gereken bir şey; ancak Türkiye’nin geçmişte birçok kez yüksek enflasyon yaşadığı göz önüne alındığında, yaşlıların bu konuda bir miktar deneyime sahip olabileceğinin farkındayız.

Ortamın şişirilmesi uzun zaman alan bir süreçtir. Uzmanların tahminlerine göre önümüzdeki yıl da bu durum devam edecek.

İhtiyacınız olan şeyleri olabildiğince çabuk aldığınızdan emin olun. Temel olarak, enflasyon atmosferinde fiyatlar sürekli olarak yükselirken bireylerin tasarruf etmek yerine harcamaya mecbur olmaları gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

Maaşlar, bugün satın alınmayan ürünlerin fiyatıyla aynı hızda artmayacağından, bu ürünleri şimdi satın almak her zaman daha kazançlıdır. Bugün satın alınmayan malların fiyatı büyük olasılıkla gelecekte artacaktır. Sonuç olarak bu durum tasarrufların azalmasına ve ailelerin borçlanma eğiliminin artmasına neden olmaktadır.

Japonya’da uzun bir süre durum bunun tam tersi oldu. Enflasyonun düştüğü, yani fiyatların ortalama seviyesinin düştüğü Japonya’da tüketiciler, “alacağım şeyin fiyatının zaten düşeceğine” inandıkları için acil olmayan malların alımını defalarca ertelediler. Bireylerin harcamalarını bu kadar sert bir şekilde kısmaları sonucunda ekonomiye ciddi zararlar verildi.

Bir şey satın alacaksanız belli aralıklarla satın almanız gerekiyor. Peşin fiyatına taksitle satın alma imkanınız varsa bu şekilde almanız daha mantıklı olacaktır.

Taksitli bir ürün almayı düşünseniz bile, maliyetler düzenli olarak arttığı için satın almayı mümkün olan en kısa sürede yapmalısınız. Taksitle satın alamadığınız takdirde elinizdeki parayla satın almanız gerekir. Daha sonra bu işlem bitene kadar herhangi bir şey tüketmekten kaçınmalısınız. Kazandığınız paranın yanı sıra sahip olduğunuz parayı da kullanarak dişlerinizi gıcırdatmanız ve bu süreçte sebat etmeniz gerekiyor.

Bu işlem biter bitmez fiyatlamalarda sakinleştirici bir etki oluşacak, fiili efektif döviz kuru yeniden yükselmeye başlayacak, Türk lirasının değeri yeniden yükselmeye başlayacak ve alım yapma imkanınız başlayacak. bir kez daha büyümek. Bundan sonra harcamakta özgürsünüz.

Bir eşyayı satın alacak paranız olmasa da borç almaktan korkmamalısınız.

Enflasyon oranının altında bir faiz oranıyla kredi alabilmeniz durumunda, özellikle önemli harcamaları karşılamak için borç alabilirsiniz. Enflasyonun etkisiyle borcun gelecekte geri ödenmesi daha kolay hale gelecektir.

Günlük yaşamınızda sık kullandığınız ve kısa sürede tükettiğiniz eşyaların büyük bir kısmını satın alarak tasarruf edebilirsiniz.

Fiyatı sürekli artan, fazla yer kaplamayan, enflasyonun hakim olduğu bir ortamda sürekli ihtiyaç duyacağınız toptan eşyaları satın almak son derece faydalı olacaktır.

Normal hayatta yatırımlarla ilgili alınan kararlarla kıyaslandığında yüksek enflasyon ortamında yatırım yapmak oldukça zordur. Esas olarak dikkate almanız gereken faktörlerin sayısının enflasyon arttıkça artması nedeniyle. Yaralanmanın üstüne bir de, yatırımınızın gerçek getirisini, yani enflasyonu hesaba kattıktan sonraki getiriyi hesaplamak giderek zorlaşıyor.

Ayrıca enflasyon oranının kişiden kişiye farklılık göstermesi de son derece önemlidir. Bireysel olarak harcamalarınızın büyük kısmını oluşturan şeylerin enflasyonu manşet enflasyondan yüksekse, sizin bireysel enflasyonunuz da resmi enflasyondan yüksek olacaktır. Çünkü enflasyon hesaplanırken manşet enflasyonun dikkate alınmasıdır. Bunun ışığında, yatırımınızdan elde etmeniz gereken getiri önemli olmalıdır. Bu faktörlerden dolayı enflasyonun hakim olduğu bir ekonomide yapılacak uygun yatırımın seçimi oldukça zor bir işlemdir.

Öte yandan özellikle Türkiye gibi enflasyonist bir iklimin çalkantılarını yaşayan ülkelerde ipi bıçak gibi kesebilecek finansal ürünler de var. Bu yatırım türlerinin en bilineni gayrimenkul yatırımlarıdır.

Genel olarak fiyatlar, resmi enflasyon ya da koşullar gibi faktörlerden bağımsız olarak en az enflasyon kadar yükselme eğilimindedir. Bunun nedeni barınmanın temel insan ihtiyaçlarından biri olmasıdır. Son dönemde hem konut fiyatlarının hem de kira maliyetlerinin hızla arttığının farkındayız. Nitekim hissedilen enflasyon ile manşetlere yansıyan enflasyon arasındaki fark, kiralardaki yüksek artışın temel nedenlerinden biri.

Gayrimenkul sektörü, hayatın ve matematiğin gerçeklerine yakın aksiyonlar alarak yatırımcılarını enflasyonun etkilerinden koruyabilmektedir. Öte yandan yüksek enflasyonun uzun süre devam etmesi durumunda, kredi faizleri yüksek kalmaya devam edeceği için gayrimenkul sektörü anlamlı karlar sağlayamayabilir. Ancak sizi enflasyona karşı koruma ihtimali oldukça yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir